Politoeren antieke meubels

Politoeren of' "French Polishing".

Over politoeren bestaan veel verhalen en het blijft daardoor een beetje mysterieus. Elke meubelrestaurator heeft zijn eigen materialen en technieken voor politoeren, veelal zijn eigen recepten.

schellak-politoer blond politoer
Diverse soorten schellak Blond politoer

Het is echter niet altijd nodig de oude politoer van tafels, stoelen of kasten te verwijderen. Vaak worden antieke meubels te nieuw omdat het mooie patina er van af geschuurd wordt. Bij meubelrestauratie moet daarom zoveel mogelijk de originele politoer of afwerking behouden worden. Natuurlijk is het ook een kwestie  van afwegen en smaak. Als het meubel lelijk is door zijn ver verweerde afwerking kan het beter zijn het meubel opnieuw te politoeren.

Politoer lijkt op een dunne harsachtige lak op alcoholbasis. Hier mee bewerk je het houtoppervlak van meubels. Alleen door middel van speciale politoertechnieken, die je handmatig aanbrengt, verdeel je de hars over het oppervlak tot een egale glans. Waarom is politoer toegepast; omdat men hout een gepolijst uiterlijk wilde geven. Dit was eind 18e - begin 19e eeuw de mode. Het gepolitoerde oppervlak moet er strak uit zien als dat van glas en de nerven horen gevuld te zijn. Dit uiterlijk is echter niet altijd wenselijk en zo wordt politoer ook op andere manieren gebruikt voor een andere gewenst resultaat al mag het dan niet meer gepolitoerd heten.

Politoer is voornamelijk gebruikt op mahonie en notenhouten meubels zoals tafels, kasten, stoelen, piano’s, kaarttafels, bureaus en ladekasten waarvan de  houtsoorten een fijne, dichte structuur hebben. Politoer is een van de mooiste afwerkingen. het geeft het hout diepte, briljante warme glans en helderheid. Helaas is politoer niet bestand tegen vocht, hitte of alcohol en daarvoor niet zo geschikt voor tafelbladen. Gepolitoerde meubels zijn zonder deskundigheid zelf niet bij te werken maar als je er echter met zorg mee weet om te gaan dan is een gepolitoerde tafel een juweeltje in huis.

Politoeren of French Polishing, het herstellen van oude politoer afwerkingen aan uw oude en antieke meubels. Meubelrestauratie en hout afwerkingen politoeren

Tags: politoer, politoeren, meubels, meubelrestauratie, antieke

Submenu

© Yolanda Joosten 2007-2013